PZ pripravil „Pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunit

30.09.2004 Celý región

Pilotný projekt sa snaží o praktické vytvorenie inštitútu policajného špecialistu pre prácu s komunitami, ktorý by bol v prvom rade akceptovateľný pre rómsku...
Pilotný projekt sa snaží o praktické vytvorenie inštitútu policajného špecialistu pre prácu s komunitami, ktorý by bol v prvom rade akceptovateľný pre rómsku komunitu a ktorý by sa podieľal na riešení problémov Rómov v pôsobnosti Policajného zboru.

Napriek tomu, tento Pilotný projekt policajných špecialistov pre prácu s komunitami, nebude samostatným programom, ale mal by doplniť už rozbehnuté programy iných rezortov ( „ Programy sociálnej terénnej práce“ ). Zavedením uvedeného projektu sa sleduje dosiahnutie zmeny situácie v rómskych osadách, kde by mali mať všetci ich obyvatelia rovnaký prístup ku všetkým výhodám a aktivitám bežne ponúkaným v obciach. Policajní špecialisti by sa v rámci svojej činnosti mali pravidelne stretávať s Rómmi, ako aj všetkými zainteresovanými sociálnymi terénnymi pracovníkmi, mali by rokovať o situácii v konkrétnych mikroregiónoch, hľadať optimálne riešenia odhalených problémov. Samozrejme mali by sa podieľať aj na dodržiavaní verejného poriadku, riešení drobných sporov, dosahujúcich intenzitu priestupkov. Cieľom ich činnosti bude aj snaha o zvyšovanie právneho vedomia v rómskych komunitách a v neposlednom rade aj garancia dodržiavania základných ľudských práv Rómov zo strany polície.
Dosiahnutie vyššie opísaných cieľov je podmienené vybudovaním dôvery Rómov vo vzťahu k „ svojmu“ policajtovi. Zriaďovanie funkcií policajných špecialistov pre prácu s komunitami bude náročnou dlhodobou úlohou a to nielen z hľadiska organizačného či personálneho. Policajný zbor bude venovať väčšiu pozornosť rómskym komunitám a prostredníctvom policajných špecialistov ich vo väčšej miere navštevovať, aby ich bližšie a lepšie spoznal a v spolupráci s terénnymi sociálnymi pracovníkmi iných rezortov riešil vzniknuté problémy. Policajný zbor sa týmto projektom snaží v čo najväčšej miere odstrániť bariéru nedôvery občanov rómskeho pôvodu.
Realizácia tohto projektu v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove sa uskutoční na Okresnom riaditeľstve PZ v Prešove a Poprade, kde budú začlenení ôsmi policajti po jednotlivých OO PZ. V policajnom okrese Poprad to budú : OO PZ Kežmarok ( osada Rakúsy), OO PZ Hranovnica ( osada Hranovnica ), OO PZ Levoča ( Osada Levoča ), OO PZ Podolínec ( osada Lomnička ), OO PZ Stará Ľubovňa ( osada Podsadok ) po jednom policajnom špecialistovi. V rámci policajného okresu Prešov : OO PZ Jarovnice ( osada Jarovnice ), OO PZ Chminianska N. Ves ( osada Chminianske Jakubovany ), a OO PZ Sabinov ( osada Ostrovany ) rovnako po jednom policajnom špecialistovi, ktorí budú v bezprostrednom a priamom kontakte s osadami, príp. integrovanými komunitami.

Realizačná fáza vo vybraných rómskych komunitách tohto pilotného projektu sa uskutoční od 1. januára 2005 do 31.decembra 2005. Vyhodnotené kladné závery tohoto projektu poslúžia ako podklady pre vytvorenie stálych miest policajných špecialistov pre prácu s komunitami.
 

Vyberte región

mark